Långlänk i stan

Träningsveckan avslutses på vanligt vis med långlänk. Jag hade tänkt springa ensam, men hade turen att få med mig Oki och William på cykel. De större pojkarna blev på gården och leka med granbarnen. Vilken lyx att inte behöva bära vätskan med sig! Dessutom kändes länken kort, och William tyckte det var spännande att vara med. Jag sprang mot Helsingfors centrum, och han är alldeles fascinerad av alla spårvagnar där. Länken blev 33km med en medelfart på 4:37min/km. Jag sprang med jämn fart hela länken och hade underligt pigga ben i början, det var först i de sista kilometrarnas uppförsbackar som jag började känna mig styv trots att jag bara hade vatten med mig.

 

 

24.08.2014 kl. 22:49

Pyramid intervaller

Skrivande här är lite trög, det har helt enkelt inte funnits motivation. Träningen har jag varit mera flitig och motiverad med. Förra söndagen sprang jag långlänk ensam. Jag hade inte lyckats få in en fartuthållighetsträning under veckan, så jag bestämde mig för att springa en del av länken hårdare. 12km av den 25km långa länken sprang jag med 4:15min/km som medelfart. Det kändes helt bra, men inte lätt på något sätt.  Efter söndagens länk började jag frysa och känna mig svag. Följande dag vaknade jag med halsont och snuva. Pojkarna har lidit av liknande symptom, så det var inte så konstigt att det kom till mig också. Flunsan visade sig ändå vara kort och idag kunde jag redan göra en ordentlig träning.

Dagens träning blev pyramidintervaller. Genast då jag började märkte jag att benen kändes lätta och bra efter den lätta början av veckan. Träningen bestod av 2x 3000m, 2000m, 1000m. Me morgonlänk och jogg blev det 24km för dagen.

Dagens  tider var:

 

3000m: 11.39                               

2000m: 7.40

1000m: 3.46

3000m: 11.34

2000m 7.38

1000m 3.39.

Mellan alla intervaller 200m gå-paus.

21.08.2014 kl. 23:50

Vardag

Så var vardagen här med skola, förskola, dagis och hobbyn. Ganska hektiskt känns det som, men samtidigt blir det skönt med rutiner igen.

De senaste veckorna har träningarna rullat på rätt bra. Kroppen har säkert vant sig vid värmen, och så har det ju blivit lite svalare. Jag har gjort ett par ganska lyckade träningar på bana, 6x1000m och 4x2000m. Två söndagar i rad har jag också haft sällskap av Riitta på lång länk, båda gångerna har vi sprungit ca 32km med 4.45–4.50 min/km fart. De som har varit svårast för mig att få gjort under sommaren har varit de hårda fartuthållighetslänkarna.

Nu gäller det bara att de stämma sig för höstens tävlingar. Den 2.9 siktar jag på att springa dm-10 000m på bana. Om det blir maraton i Joutsenä20.9 (FM-maraton) eller 12.10 i Vanda har jag inte bestämt mig ännu. Just nu känns det som att Joutseno kommer lite väl tidigt..

 

 

Påväg på jobb

15.08.2014 kl. 10:35

Bra början på veckan

Dagarna på stugan fortsätter. Jag pendlar till jobbet men har inte möjlighet att löpa jobbvägar på samma sätt. Igår hade jag ändå tur och fick skjuts till jobbet på morgonen. Efter jobbdagen kunde jag springa till stugan vilket är en utmärkt lång länk. På veckoslutet sprang jag ingen lång länk på grund av tävlingarna, så det var just lämpligt. Det blev 26km med 5.01km fart. I början kändes benen väldigt trötta och vaderna sjuka, och farten var långt över 5min/km. Mot slutet började det ändå rulla på och farten sjönk till 4:40min/km. Med bastu och självlagade hamburgare väl framme kan nog veckan inte börja bättre.

15.07.2014 kl. 07:39

Onsdag och torsdag

Onsdagen och torsdagen har flyktigt på. Igår höll jag hel vila, och körde jag rakt efter jobbet till simhallens utepool för att hänga där med pojkarna och njuta av den fina kvällen.  Idag blev det inte heller något jobb spring. Istället for vi hela familjen till sportplanet på kvällen. Jag joggade lie, gjorde några rörlighets övningar och sprang några stegringslopp. Och pojkarna var fullt sysselsatta på sportplanet.

 

10.07.2014 kl. 23:51

Soligt och hett på sportplanet

Härligt att sommarvärmen har kommit ordentligt! Idag var det första morgonen som jag kunde springa iväg till jobbet i bara shorts och topp redan före klockan sju. På eftermiddagen tog jag en sväng via sportplanet igen. Jag har tänkt springa 5000m på DM i Pargas på fredagen, så det passade bra med en träning på banan nu i början av veckan.

Planerade att springa 10x400m med den tänkta tävlingsfarten. Det lyckades, men det var tungt. Jag hade svårt med andningen och hela kroppen var trött. Fyrahundringarna gick mellan 1.24-1.26 (ca 3.35min/km), mellan dem hade jag 200m jogg paus. Hettan kändes i kroppen, vilket kan ha varit en orsak till att träningen kändes så tung. 

 

Rödi ansikte av allt flåsande i hettan

07.07.2014 kl. 22:47

Regning långlänk

Vädret har varit allt annat än man hoppas på att det skulle vara den här tiden på året. Idag har det regnat från morgon till kväll. På förmiddagen gav jag mig ut på långlänk, och det var inte många andra människor ute. Efter några minuter blev jag genom våt, och efter det störde regnet inte desto mera. Länken blev 25km i skön 5.15min/km fart.

Hela veckans saldo blev jämt 100km. Nu hoppa jag på att komma igång med en bra träningsrytm igen. Resten av sommaren och höstens tävlingar är ännu lite oklara, men nästa tävling blir antagligen 5000m på distriktstävlingarna i Pargas den 11.7.

29.06.2014 kl. 22:48

800m i stafett

Idag blev det en annorlunda tränings dag. Direkt efter jobbet körde jag till tågstationen där föreningens buss startade. Vi åkte mot Riihimäki där vi tävlade i regionmästerskap i stafetter. Jag var med i 4x800m laget och skulle löpa den tredje sträckan. Starten på vår staffet var först kl.21.15, och det var iskalt på sportplanet. För att hålla mig varm sparang jag genast en 6km länk och bekantade mig med Riihimäki centrum.

Före start värmde jag ännu mera upp en timme till. Det kändes roligt att sätta spiskskorna på sedan länge. Eftersom jag vet att jag inte har någon spurtförmåga fick jag klämma till allt det gick ända från början. Min mellantid på 400m var 1.12, tiden på 800m 2.35. Som lag var vi jämna, och placerade som 4:e.

 

 

23.06.2014 kl. 23:52

En tredje löpfri dag

En tredje löp-fri dag. Flunsan är bättre, men inte bra. Istället har jag hunnit gör mycket skoj med pojkarna. På förmiddagen träffade jag en vän som kom med oss till simhallen. Vädret var inte lämpligt för ute-sim, men pojkarna fick simma inomhus istället. Efteråt njöt vi av lunch på en Pakistans restaurang.

På kvällen träffade vi en annan vän, Olivers gudmor på Villa Elfvik och gick en runda på naturstigen. Pojkarna tyckte det var roligt, och det var faktiskt ganska mycket att se på. Mest spännande var det att gå längs med brädgångarna i vassen. Naturstigen var passligt lång så att William också orkade gå hela vägen.

 

 

17.06.2014 kl. 23:54

Flunssa

På lördag morgon gav jag mig iväg tidigt på en länk för att hinna med dagens allt annat program. Jag blev förvånad över hur mycket det fanns folk i centralparken en lördag morgon före kl.8. Gatorna var tomma, men då jag kom in i skogen var det en och annan som sprang eller cyklade. Min länk kändes tyvärr väldigt tung. Jag hade lite ont i halsen och kände mig kraftlös. Jag kan springa 6-7 kilometer utan frukost, men efter det sjunker blodsockret och jag börjar känna mig kraftlös och illamående. Länken blev ändå 11km för det fanns inga ginvägar hem.

Mot kälen på lördagen började jag känna mig mera flunssig, och nu har jag inte sprungit sen des. Halsen är fortfarande sjuk. Som tur är det ett ganska lämpligt tillfälle för några extra vilodagar, men jag skulle ändå mer än gärna springa lite. Nu tänker jag ändå låta flunsan gå över.

16.06.2014 kl. 23:31

En vanlig länk i regnet

Efter mycket program hela veckan blev det en lugnare dag idag. Jag hade möjlighet att göra min träning på förmiddagen och gav mig ut i ösregnet. Trotts att vädret såg bedrövligt ut var det ett alldeles härligt löpväder. Det blev 17km med 5:11min/km som medelfart. En alldeles vanlig länk. Och det är just de här träningarna jag trivs bäst med. Vardag med vanliga träningar, mer eller mindre hårda. Jag tycker om att tävla, men mest njuter jag av vardagen fylld av träningar. Då man känner sig trött på kvällen och har muskelvärk, men träningarna fortsätter följande morgon. Att minska på träningen före lopp, och återhämta sig efteråt trivs jag inte alls lika bra med. 

 

13.06.2014 kl. 23:19

Pool, fartuthållighet och sommarteater

Denna semesterdag tillbringades vid simhallens ute pool. Pojkarna simmade i fyra timmar, och där i mellan åt vi lite picknic på gräset. På eftermiddagen då vi kom hem, och Oki från jobbet var det dags för min träning. Jag hade tänk löpa en lite raskare länk, men det kändes ganska trögt. Länken blev i allafall progressiv och mot slutet hade jag ganska många kilometrar på 4:30. Hela länken blev 16km med 4:45min/km som medelfart. Idag märkte jag nog att det kräver mera tid för att återhämtas helt från maran, benen kändes ok, men hela kroppen allmänt trött.

På kvällen åkte jag ännu med Rasmus och Oliver på sommarteater med grannarna. Teartern har blivit något av en tradition för oss. Årets pjäs om Ronja rövardottern var mycket bra! 

Bilder från dagen:

11.06.2014 kl. 23:04

Utfärd

Idag var jag på utfärd hela dagen med pojkarna. Vi har åkt buss, spårvagn, båt och tåg. Resemålet var Högholmen. Under utfärden åt vi också på härlig Thailändsk buffet. Vi såg många djur och det var en lyckad utfärd på alla sätt och vis.

 

Då vi kom hem kände jag mig alldeles slut, men bestämde mig för att i allafall gå på länk. Jag hade exakt en timme tid att förfoga, och den utnyttjade jag till 12km. Under länken började det regna, men det var varmt och skönt att ändå. Länken gjorde sitt, och efteråt kände jag mig pigg igen!

 

 

09.06.2014 kl. 21:45

Stockholm Marathon

 

Stockholm Marathon blev en riktigt lyckad resa. Jag lyckades inte nå mitt mål, att springa under 3 timmar. Det harmar, men jag är ändå nöjd med att det blev rekord i alla fall.

Trots att jag förespråkat att det är jämn fart som gäller, så lyckades jag inte hålla mig själv. Ivrig i början drogs jag med strömmen och klockade den första kilometern 3:51min/km. Efter det lugnade sig farten, men medelfarten på de första 5km blev i alla fall 4:02min/km. Helt för hårt. Efter det sjönk farten jämt och efter 15km var den redan onödigt långsam. Det var inget lätt lopp. Efter 12km tog jag första gelen och började känna mig illamående. Mellan 15km och 28km var det riktigt jobbigt, och jag funderade på att avbryta. Magen tyckte inte om vätskan. Jag tog inga flera gel och det började lätta så småning om. Mellan 28km och 35km flöt det på riktigt bra. Jag var ännu i tre timmars fart och trodde att jag skulle lyckas att hålla farten ända till slut. På Västerbron det andra varvet kände jag mig riktigt stark. Det var inget problem att löpa uppåt, och flera ryggar kom i mot. Neråt för bron rullade jag på, men då backen tog slut hade framlåren stelnat totalt av nerförs löpningen. Farten sjönk till 4:30min/km och det var riktigt jobbigt att löpa. Jag lyckades med nöd och näppe löpa nytt personbästa 3.02:56 vilket gav en 31:a placering bland damerna.

Resan var annars också lyckad, och pojkarna hade en rolig helg på båten och i Stockholm. Höjdpunkten för dem var att åka tunnelbana.

Pirrigt ett par minuter före start

Ivrigt iväg i den stora folkmassan

02.06.2014 kl. 21:30

3.02:56

Nyt PB på Stockholm marathon, men målet att springa under 3 timmar lyckades inte. Utförligare raport kommer senare.
01.06.2014 kl. 16:47

Imorgon gäller det

Nu är all träning gjord, sakerna är packade och kolhydratstankningen fixad. I morse var jag på en liten joggingrunda som kändes riktigt bra. I morgon gäller det bara att springa, inte ge upp, tänka positivt och tro på sig själv hela vägen. Också då det börjar kännas riktigt, riktigt jobbigt för det kommer det att göra i något skede.

Ikväll åker vi över med färjan till Stockholm. Rasmus blir hemma med mina föräldrar och går på vårfest. Den övriga familjen åker med. Det är första gången vi åker med maraton-kryssningen från Helsingfors, så det sak bli roligt! 

30.05.2014 kl. 12:27

Kurre rundan

Idag var det dags för kurrerundan och grani dagarna, dit vi gick direkt efter dagis och skola. Grani dagarna är en av årets höjdpunkter för pojkarna. Pojkarna blev där med Oliver gudmor Emilia och min mamma. Jag gick vidare till kurre rundans start. Meningen var att springa det 10km långa loppet med planerad maraton fart ca 4.15min/km. Med nummer lapp på bröstet är det ändå svårt att hålla sig. Min tid var 39:39min, men sträckan var inte exakt 10km utan 9.8km så jag räknade att min medelfart var 4:02min/km.

Det var varmt att springa, och rutten ganska backig mot slutet. Idag kändes det ändå lätt och roligt att springa. Meningen var att springa så att det känns avslappnat och ganska lätt, och det lyckades jag med. Det är konstigt hur 4min/km fart känns nästan omöjlig då man springer ensam, då det är tävling går det ändå ganska lätt förutom i uppförsbackarna.

Det var också roligt att träffa många bekanta. Så många att prata med att det tyvärr inte blev av att ta några bilder.

22.05.2014 kl. 23:18

12 dagar kvar

Nästa vecka gäller det! Det betydet att träningen minskar radikalt nu. Jobbet gjort, och det gäller att hitta den rätta känslan och samla krafter. 

Ungefär såhär har jag tänk att de två sista veckorna kommer att se ut för mig:

sö: lång länk 24km

må: lätt länk ca 12km

ti: massage

ons: vila/lätt länk

to: 10km maratonfart

fre: vila

lö: lätt ca 10km

sö: lätt ca 8km

må: korta intervaller

ti: massage

ons: Lätt länk + spurter

to: Vila

fre: Vila

lö: Marathon

19.05.2014 kl. 15:46

Sista långlänken

Vilken härlig sommardag vi har haft! Idag sprang jag den sista längre länken före Stockholm. Ofta har jag gjort det redan tre veckor före, men i år sprang jag det nu knappa två veckor före. Det blev en lugn långlänk, 24km med 5:11min/km. Jag hade ingen vätska med, vilket nog skulle ha behövas idag. På grund av värmen var jag törstig redan efter halva vägen.

Pojkarna tillbringade förmiddagen på sportplanet med Oki. På eftermiddagen lekte de på gården och jag njöt i solstolen. Bra återhämtning för benen med värme! På kvällen blev det ännu grillning hos mina föräldrar.

 

18.05.2014 kl. 22:38

HCR

Igår sprang jag HCR, halvmaratonen jag helst av allt skulle glömma. På morgonen då jag var och joggade kändes det bra, så gjorde det också då vi joggade före starten. Då startskottet gick sprang jag ivrigt iväg. Första kilometern fick på 3:39min/km, och den andra på 3:50min/km. Därefter kom en brant uppförsbacke och det började kännas jobbigt att hålla den planerade 4min/km farten. Jag lyckades till tio kilometer, men efter det kom det allt för många långsamma kilometrar. Kände mig kraftlös, både i benen och hela kroppen. Som en urvriden trasa. Lyckades inte ens med någon slutspurt, utan lunkade i mål på tiden 1:26,59 som gav en 5:e placering. Långt ifrån vad jag hade hoppats på. Jag skulle ha varit nöjd med en 2min bättre tid. Jag vet inte vad de dåliga krafterna berodde på. Kanske för hård början, eller så hade jag inte återhämtat mig från förra veckoslut. Med tanke på Stockholm maraton tröstar det mig ändå att landsvägs tian och Länsiväyläloppet i april gav bättre formbesked.

11.05.2014 kl. 22:22

Skön morgonlänk

En bra dag börjar med en skön morgonlänk. Idag var det full sol från en klarblå himmel redan kl.6:20 då jag startade mot jobbet. På efter middagen värmde solen ännu mera. Trots det härliga vårvädret kändes kroppen riktigt trött. det blev 15km i lugn fart för dagen. Imorgon blir det en extra vilodag.

Förutom jobb och löpning han vi också vara ute i lekparken idag. Det var den första dagen under våren som pojkarna kunde leka utan vantar. På kvällen kom det ännu några av Rasmus vänner till oss för att fira kompiskalas. Nu är 2/3 av Rasmus kalas avklarade.

 

Nöjd efter en skön morgonlänk

27.03.2014 kl. 22:59

Tröga intervaller

Idag var det dags för intervaller på vanligt onsdags vis. Trotts att det var härligt väder ute valde jag att löpa dem på inomhusbanan. Det blir nog inte många gånger till för den här våren, högst två. Idag sprang jag i alla fall 4x2000m. Benen kändes trötta och det var trögt från början till slut.

Tiderna på 2000m var följande:
7.38min (3:49 min/km)
7.38min (3:49 min/km)
7.34min (3:47 min/km)
7.28min (3:44 min/km)

Jag hade hoppats på att hålla bättre fart, men det lyckades inte idag. Nu blir det ett par lättare träningsdagar för att vila ut benen. Hoppas på att det känns bättre mot veckoslutet.

26.03.2014 kl. 21:50

Torsdags långlänk

Eftersom det inte kommer att bli någon långlänk på veckoslutet passade jag på att springa lite längre idag. Länken blev 24km och medelfarten 5:08min/km. Benen kändes trötta efter gårdagens länk, men löpningen rullade ändå ganska lätt då jag sprang lugnt.

Jag jobbade bara 6 timmar idag och kunde starta lite före ett från jobbet, så jag fick länken gjord före jag sökte pojkarna kl.15. På morgonen sprang jag också till jobbet 6km, så det blev 30km för dagen. Skönt att ha 30km sprunget kl.15 en vanlig arbetsdag.

20.03.2014 kl. 21:44

Dagens träning

Den här träningsveckan kommer att bli lite annorlunda för att vi kommer att åka på träningsläger till Kisakallio under veckoslutet. Därför valde jag att inte springa intervaller idag, istället blev det fartuthållighet med den fart jag planerat att springa på maraton. Länken blev 14km med en medelfart på 4:13min/km.

Då jag sprang fartuthållighetslänkar inomhus var jag lite orolig över att de skulle gå att hålla farten ute. Till min glädje har det visat sig vara tvärtom. Det är svårare att hålla jämn fart, men överlag är det nog mycket lättare att springa ute. Idag hade jag ca 4:00min/km fart i nerförsbackar, 4:10min/km på flat mark, men då det blir uppförsbacke rasar farten till 4:20min/km. Uppförsbackarna känns ännu ganska jobbiga i raskare fart. Länken känns ändå kortare utomhus och nyttan av nerförsbackarna är också stor.

Efter dagens länk han jag inte med något slut jogg. Jag var tre minuter senare hemma än vad jag hade lovat, så det var bara att springa hårt ända fram till ytterdörren. Oki hade bråttom att åka för att dra träningar. Före träningen joggade jag ändå 3km, och på morgonen sprang jag till jobbet min vanliga runda på 6km. Tillsammans blev det 24km för dagen.

19.03.2014 kl. 21:35

Cirkelträning med tabata intervaller

Igår kände jag mig extra trött i kroppen då jag sprang 17km arbetsvägar. Jag var helt slut på krafter. Idag då jag vaknade så hade jag ont i halsen. Inte så farligt mycket, men i allafall. Det var kanske förklaringen till gårdagens trötthet. Pojkarna har också varit snuviga en längre tid och Oliver hostade hela förra natten, så det var ingen överraskning. För ett par veckor sedan hade jag också känningar i halsen två dagar, men ingen flunsa bröt ut. Vi får hoppas att det går på samma vis nu. Det värsta scenariot är ändå kikhosta för vi har haft lappar på dagisdörren att det är kikhosta epidemi på gång i dagiset. Det betyder flera veckor hosta..

Vi var iallafall ute hela den lediga dagen, och njöt av våren och solen. Jag blev så ivrig att jag ställde fram alla utemöbler och städade hela gården. Vi får se om det blir vinter imorgon på nytt.

Trots flunsa känningarna blev det i alla fall lite träning. Lugn 10km länk och 1 timme cirkelträning med tabata intervaller. Vi gjorde 6 rörelser x 2. Varje rörelse 8x20s med 10s paus. Cirkelträningen är alltid ett lika skönt sätt att börja veckoslutet på! Imorgon hoppas jag på att kunna springa långlänk, på söndagen skulle det vara backdrag i programmet.

 

En bra app som man kan ladda ner gratis

14.03.2014 kl. 22:49

Mängdintervaller 12 x 1000m

På måndagen blev träningen en lätt 15km länk. Igår hade jag vila. Idag var det då dags för hårdare träning på bana igen. Dagensträning blev 12x1000m med 200m joggpaus (1min). Något som jag aldrig testat förut. Min plan var att hålla alla kilometrar under 4min och det lyckades jag med. Kilometrarna gick mellan 3:44 och 3:54. Det låter inte så hårt, men jag blev förvånad över hur tungt det blev med så många intervaller och kort paus. En riktigt tung men bra träning.

Efter träningen han jag bara hem en sväng före kvällens maratonskola. Idag höll vi en föreläsning om förberädelser inför maraton. Ämnet väckte mycket diskussion och tankar vilket är väldigt roligt. Många ville dela med sig av sina erfarenheter. Efter föreläsningen sprang vi en kort 5km länk, perfekt efterjogg för mig. För dagen blev det 26km.

12.03.2014 kl. 22:00

Fartuthållighet och GoExpo

Träningsveckan avslutades med en fartuthållighetslänk. Det var första gången för våren som jag sprang en ordentlig fart länk ute, och det var nog skönt. Kilometrarna rullade på mycket snabbare än inomhus, och länken var betydligt lättare psykiskt. Pulsen var nog högre, och farten var svårare att hålla jämn eftersom länken var mycket backig och det var hård motvind under stora dela av länken.  Kilometerfarten varierade mellan 4:02-4:22min/km. Medelfaten på 15km blev 4:14min/km, precis vad jag siktade på. Till min gädje kändes gårdagens lugna 30km inte i benen. Tillsammas med för och efterjogg blev länken 21km.

Veckans träning:

Må: vila (ont i hallsen)
Ti: 15km jobbvägar
Ons: 4x4000m (15:47-15:58). Tillsammans 22km
To: 17km jobbvägar
Fre: 10km + 1h cirkelträning
Lö: 30km långlänk
Sö: 15km fartuthållighet 4:14min/km. Tillsammans 21km

Tillsammans 115km löpning.

Efter länken bjöd mamma på vanligt vis på söndagslunch. Eftermiddagen tillbringade vi hela familjen i mässcentret på GoExpo. Där fanns mycket roligt för barnen som skulle ha trivas där i flera timmar. Med lite utelek på hemma gården i det sköna vårvädret kan man säga att det var en perfekt söndag!

09.03.2014 kl. 21:34

Maratonskola långlänk och knattetävling

På morgonen då jag sökte morgontidningen slaskade det.  Jag hade inte särskilt höga förväntningar över vädret för dagens långlänk med maratonskolan, så jag klädde mig varmt i tron om att bli genom våt. Men där hade jag fel. Så fort jag kom iväg kom solen fram och det blev strålande varmt och fint. Vi sprang 24km tillsammans i lugn fart. Ut över det sprang jag några kilometer själv och fick ihop 30km.

Pojkarna har också idrottat idag. Oki ordnade öppna knatte klubbmästerskap, och Rasmus och Oliver deltog på 40m och 600m. Oliver vann 600m och var överlycklig över sin guldmedalj.

 

08.03.2014 kl. 22:52

4 x 4000m

Dagens intervall träning blev långa intervaller, 4x4000m. Meningen var att springa med halvmaratonfart, dvs. ca 4min/km fart, gärna lite under. Mellan inrervallerna gick jag 400m. Farten kändes lätt i början, men jag blev nog väldigt trött under träningen och fick verkligen kämpa på för att klara hela träningen. Tillsammans blev träningen 22km.

15.56 (3.58 min/km)
15.56 (3.58min/km)
15.58 (3.59min/km)
15.46 (3.56,5min/km)

Idag sprang jag på inomhusbanan fastän det börjar vara riktigt bra vägar ute. Det är en fördel att kunna springa lättklädd på icke sandiga vägar. Största delen av intervall träningarna kommer jag att springa på bana ännu så länge man inte kan löpa på sportplan. Fartuthållighetslänkarna kommer jag nog att börja göra ute.

05.03.2014 kl. 18:12

Roligt veckoslut

Veckoslutet kom och gick. Det var ett roligt veckoslut fullt med program. Igår hade Rasmus en extra skoldag. Det var en sportdag för hela familjen, så vi tillbringade hela förmiddagen där.

Efter skoldagen gjorde jag en backträning. Det blev 3x5x150m ganska brant backe. Mellan serierna sprang jag 3x80m nerförsbacke. Nerförsbacke spurterna fungerar mycket bra för mig, mjölksyran försvinner, och benen känns mycket piggare.

Efter träningen gjorde jag mig i ordning i snabb tidtabell. Vi förde pojkarna till mina föräldrar för att gå på 30-års fest. Festen var rolig, med god mat och dricka. Eftersom vi inte hade bråttom hem fotsatte kvällen till stan och en nattklubb. Tretiden kom vi trötta och glada hem. Det var en fin kväll, men alla veckoslut skulle jag inte orka vara på stan.

Idag vaknade jag trött, med lite ont i halsen. Jag funderade fram och tillbaka på om att springa lång länk eller inte. Slutligen beslöt jag mig för att inte springa. Halsen är inte mycket sjuk, men alla pojkarna har flunsa så jag ville inte ta någon risk. Imorgon tänker jag ändå ta mig springande till jobbet enligt planerna.

Den här veckan blev det således endast 80km löpning, årets sämsta vecka kilometermässigt hittills. Jag tror ändå det kom helt lämpligt. Nu om jag hålls frisk har jag pigga ben för en hårdare träningsvecka.

02.03.2014 kl. 22:47

Den sista februari

Efter ondagens fartlänk och intervaller hade jag riktigt trötta och sjuka ben igår. Jag sprang i allafall 17km jobbvägar i mummu fart, och benen mjuknade en hel del. Idag kändes de redan betydligt bättre. Idag blev träningen 10km löpning och en timme cirkelträning i tabata form.

Det betyder att all träning för februari är gjord. Jag räckande ihop de löpta kilometrarna för februari och de var 418km. För att vara en kort månad var jag riktigt nöjd. Jag har gjort flera bra intervall träningar och fartuthållighets länkar. De långa länkarna har också fått mera fart. 

28.02.2014 kl. 22:23

Fartuthållighet och mjölksyra

På måndagen var jag på massage och hade en vilodag. Det gjorde verkligen gott för mina trötta ben. Igår sprang jag endast 15km lugnt, men idag var det dags för hårdare träningar. Jag åkte till esport fastän det nog redan skulle gå bra att springa fartuthållighet ute. Träningen blev 16km med en medelfart på 4.07min/km. Hela tiden var 1.05,59. Meningen var att springa tänkt maratonfart, men efter de lättare dagarna gick löpande lätt och jag hade lite för hård fart ända från början.

På kvällen hade vi maratonskola träning i Otnäshallen. Meningen var att springa korta intervaller, och för att få lite mera fart gjorde vi det i form av en strafftävling. Vi sprang i par 5x300m, pausen var den tid som den andra av paret sprang. Efter det sprang vi 3x150m i fyra personers lag. Det låter inte som hemskt mycket, men då man springer så hårt det går och har en kort paus i mellan så får man bra med mjölksyra. Länge sedan jag har haft så mycket mjölksyra i benen, men det var roligt! Tillsammans blev det 29km för dagen.

26.02.2014 kl. 22:02

Rask långlänk

Idag sprang vi igen en trevlig långläkt tillsammans med Riitta. Rutten var samma som vi flera gånger tidigare också har sprungit genom stan. Längden på länken är knappa 33km, och dagens medelfart blev 4:48min/km. Det var en rask långlänk, men det kändes bra från början till slut.

Vi fick springa på bara vägar, med lite is på ändast ett par korta ställen. Det duggade, regnade och blåste lite, men vädret kändes ändå som ett skönt löpväder.

Nu sover William dagsömn och de två älde är och träna med Oki. Jag får passa på att vila och dricka kaffe i lugn och ro.

 

22.02.2014 kl. 14:11

Trött

Idag har jag varit riktigt trött. Hela dagen har jag gäspat. Dagens träning blev 15km transportsspring som kändes trögt. Efter länken gjorde jag extra mycket rörlighet och rullade med foam roller. Det får nog alltid kroppen att kännas bättre.

Alla pojkarna är hemma den här veckan med Oki och firar sportlov. För mig är det också skönt då ingen behöver föras eller sökas någonstans. Idag hade pojkarna varit och skrinnat i ishallen, en spännande upplevelse att få skrinna där det brukar vara ishockey.

 

18.02.2014 kl. 22:48

Långlänk, söndagslunch och bio

Idag fick jag sällskap ar Riitta på långlänk. Länken blev 29km lång och det var roligt att springa längs nya rutter med sällskap. Farten blev också bättre än vad jag hade sprungit ensam. Vi hade en medelfart på 4:51min/km, med jämn fart från början till slut.

Den gångna träningsvekan är jag riktigt nöjd med, eftersom jag har fått gjort många bra träningar. Tillsammans blev det 105km löpning denna vecka.

Efter länken bjöd mamma på lyxig söndagslunch, och årets första fastlagsbulle! Senare på eftermiddagen åkte jag med Rasmus och Oliver på bio för att se The Lego Movie. En rolig eftermiddag!

16.02.2014 kl. 20:11

Mycket program

Igår på eftermiddagen hade vi maratonskola. Jag sprang till träningsplatsen för att få lite träning gjort själv. Föret var vått och halt, men med nubbskor gick det ändå bra att springa. På de gemensamma träningarna löpte vi trappor, hoppade häckar, gjorde häckkordinationer och literörlighet.

Före maratonskolans träning hade vi fört pojkarna till deras farmor och farfar. Direkt efter träningen gjorde vi oss färdiga för en överrasknings 60-års fest. Pojkarna var övernatten så vi hade inte bråttom hem. Festen var rolig med god mat och dricka, vi dansade ännu långt efter midnatt.

Idag hade jag veckarklockan att ringa för att hinna träna innan pojkarna skulle sökas. Då jag steg upp kände jag mig mycket trött och sliten. Funderade en stund över att utnyttja den barnfria morgonen och krypa tillbaka under täcket, och senare göra en lugn länk ute. Jag valde ändå att hålla fast vid min ursprungliga plan, och åkte till Esport arena för att springa en långlänk med samma upplägg som förra veckan. 24km uppdelat så att 5km lugnt (5:00-5:10min/km), 14km raskt i tröskelfart (4:14 min/km) och 5km lugnt (5:00-5:10min/km). Gårdagens fest och vinet kändes givetvis i kroppen. 4:14-farten kändes ok, men jag hade inte klarat av att springa alls hårdare. Efteråt var jag ändå jätte nöjd med att jag fick träningen gjord.

Söndagen avslutades ännu med skridskoåk för hela familjen. Vi har med andra ord haft gott om roligt program under veckoslutet!

 

Min syster, kusin och jag på festen.

09.02.2014 kl. 21:10

Korta intervaller

Idag sprang jag veckans intervall träning på bana. Efter förra veckans längre intervaller och fartuthållighets länk valde jag att idag springa kortare intervaller. Träningen blev 10x400m med jogg paus. Tiderna på intervallerna var mellan 1.19-1.24min (3.18-3.28min/km). Korta intervaller är kanske inte den viktigaste träningen för maratonare, men för mig känns det ändå viktigt att ibland öka på farten och ändra på rytmen. Mitt löpsteg blir också bättre då farten ökar. För flera år sedan var jag mycket snabbare än jag är idag, så jag försöker hålla kvar den sista gnuttan snabbhet jag har.
05.02.2014 kl. 22:26

En lista

Hittade en rolig lista på Sofis blogg. Listan handlar inte alls om löpning, men eftersom jag inte skrivit alls om graviditerer och förlossning så tänkte jag passa på att göra det nu.

1. När fick du reda på att du var gravid?
1) 19 augusti 2005
2) 27 mars 2008
3) 11 januari 2011

Hur gammal var du?
1) 19
2) 22
3) 25

3. Hur tog din partner det?
Han var glad och ivrig alla tre gånger. Det var nog mera jag som var skräckblandat förtjust.

4. Mådde du mycket illa?
Nej, ingen av gångerna

5. Var du känslig?
1) Jo, extra känslig.
2) Kommer inte ihåg något specielt.
3) Kommer inte ihåg något specielt.

6. När kände du bebisens första sparkar?
Kommer inte ihåg exakt, men vid normala veckor ca 16-17

7. Var du ofta orolig?
Inte speciellt. Andra gången var jag nog mest orolig. Då jag varpå ultra vid tidiga veckor syntes inget hjärta ännu fastän de borde ha synats. Senare visade det sig att fostret var yngre än jag trodde. Vid mitten av graviditeten konstaterades det att moderkakan var på livoderhalsen. Den flyttade sig också senare.

8. Sparkade bebisen mycket?
1) Jo, och han hade ofta hicka.
2) Mest.
3) Ganska normalt tror jag.

9. När började du läcka bröstmjölk?
Efter förlossningen.

10. Fick du bristningar?
Nej.

11. Blödde du någon gång?
Nej.

12. Hur många ultraljud gjorde du?
1) 2
2) 5
3) 2

13. Hur ville du att din förlossning skulle se ut?
Jag gick alla tre gånger på yoga för gravida som också var förlossningsförberädelse. Under kursen blev jag van vid olika andningstekniker och olika avslappnings- och krystning ställningar som jag ville prova i verkligheten. Jag önskade att få vara i vatten under öppningsskedet vilket jag fick tre alla gånger. Tvåan och trean ville jag krysta i en s.k. förlossningspall vilket jag också gjorde.

14. Hur började din förlossning?
1) Med regelbundna mycket hårda värkar
2) Med regelbundna mycket hårda värkar och fostervatten
3) Fostervattnet gick

15. Hur många timmar tog förlossningen?
1) 4h 5min från första värken
2) 1 h 20 min från första värken
3) 1 h från första värken, 10h från att vattnet gick

Alla tre gånger var vi under 1h på sjukhuset förrän bebisen kom.

16. Födde du vaginalt eller kejsarsnitt?
Vaginalt alla tre gånger

17. Hur mycket var du öppen när du kom in?
Jag tror det var 3cm alla tre gånger.

18. Vilken bedövning tog du?
1) Lustgas
2) Lustgas
3) Inget, jag han inte få lustgas

19. Dragen med sugklocka?
Nej, aldrig.

20. Hur lång tid tog det att krysta ut bebisen?
1) 12 min
2) 6 min
3) ca 30 sekunder gissade barnmorskan som sa att hon inte han kolla på klockan! Han föddes på en krystning.

21. Blev det komplikationer?
1) Nej
2) Nej
3) William flyttades till barnavdelningen ett par timmar efter förlossningen för att han andades dåligt. Efter en natt där fick han komma till mig.

22. Vad tyckte du var jobbigast?
1) De sista samandragningarna före jag var 10cm uppe och fick krysta.
2) De sista samandragningarna före jag var 10cm uppe och fick krysta.
3) Att vänta på samandragningar efter att vattnet gått.

23. Var du rädd för något?
Alla förlossningarna har varit så snabba och intensiva att jag nog inte hunnit vara rädd i den stunden.

24. Skrek du?
Alla gånger.

25. Hur många var inne i förlossningsrummet?
1) Jag, Oki och två barmorskor
2) Jag, Oki och två barmorskor
3) Jag, Oki och en barmorska. Den andra barnmorskan han in först när William redan var född.

26. Hade du någon nära med dig?
1) Oki.
2/3) Oki, som också fick svettas lite då jag lutade mot honom från förlossningspallen.                                                                  

27. Fick du sys?
Nej, ingen av gångerna.

28. Vilken vecka födde du i?
1) 36+4
2) 38+5
3) 37+1

29. Vad var vikt och längd på bebisen?
1) 47 cm 2555 gr.
2) 49 cm 2800 gr.
3) 48 cm 2715 gr.

30. Ammar/ammade du?
1) Nej, pumpade om matade med flaska.
2) Ja.
3) Ja.

31. Hur gammal är bebisen nu?
1) Snart 8 år.
2) 5 år.
3) 2,5 år.

32. Vad tyckte du om förlossningen?
De har alla varit mycket fina och speciella upplevelser. Det finaste jag varit med om. Den klassiska jämförelsen mellan förlossning och maraton har stämt ganska bra tycker jag. Då man föder vet man bara inte hur långt det är kvar till mål. Att föda är mera smärtsamt, men att springa maraton har jag definitivt upplevt tyngre och jobbigare. Jag har minnen av att jag under krystningsskedena har tänkt på att jag springer de sista hundra metrarna före mål.

33. När kommer nästa barn?                                                 För tillfället känns det som att vi har det bra nu. Egentligen känns hela babytiden ganska avlägsen och inte alls så lockande. Men man skall aldrig säga aldrg.

 

 

 

 

 

 

08.02.2014 kl. 10:06

Träning för hela familjen

Söndagar är utmärkta dagar för hela familjen att röra på sig. Själv började jag förmiddagen med 12km länk ensam. Därefter blev det en timme vattenlöpning med pappa. Då vi ätit oss mätta av mammas goda wiener schnitzler tillbringade jag närmare två timmar av eftermiddagen med pojkarna på skridskoplanet. På söndagsvis har Rasmus och Oliver ännu varit hela kvällen med Oki och redskaps jumpat.

Under veckoslutet har det också tävlats en del i familjen. Igår sprang Rasmus 40m och hoppade längd på sina första inomhus distriktmästerskap i sportkvarnen. Idag medan vi andra skrinnade öppnade Oki inomhus säsongen i sportkvarnen och tävlade på 60m.

Min träningsveckas saldo blev 102km löpning, vilket jag är ganska nöjd med trots att veckans andra hårda träning uteblev.

Nu har vi alla röda kinder och kommer garanterat att sova gott i natt!

 

 

26.01.2014 kl. 21:47

Långlänk genom stan

Idag på förmiddagen sprang jag veckans långlänk och fick sällskap av Riitta och två andra från maratonskolan. Det var skönt väder med mildare temperatur. Att springa med ett lager byxor är mycket smidigare. Länken blev 33km genom kilo, Alberga, Munksnäs, Brunakärr, djurgården, Tölö viken, banan, Gräsviken, Drumsö, längs västerläden till björnviken, Hagalund och via Mankans hem. Medelfart blev 5:14min/km.

 

25.01.2014 kl. 23:56

Lyx fredag

Vi har haft en skön fredag med lyx lunch och veckohandling av mat. Att handla mat med pojkarna är inte alla gånger lyx, men idag gick det faktiskt ganska smärtfritt.

I vanlig ordning var det länk + cirkelträning på tränings programmet. Länken blev 12km genom centralparken. Då jag kom till centralparken kom det en kvinna emot mig med hund. Hon sa att en hare just hade hoppat förbi henne, annars rör det sig ingen här. Och det stämde ganska bra, det rörde sig inte många där då mätaren visade -18.

 

Min lyx lunch

 

25.01.2014 kl. 00:19

Kommer tanken eller känslan först?

Kommer tanken eller känslan först? Det var något vi funderade på i går på maratonskolan. Kirsi Valast som gäst föreläste för oss pratade om motivation och psykisk styrka för löpare. Kirsi är bland annat ergoterapeut, psykoterapeut, kroppsterapeut, yrkestränare och fördetta elitidrottare. Vi funderade på olika tankemönster och hur man själv kan påverka det själv. Något som kan vara värt att tänka på.

Idag var det riktigt kalt igen. Nu är det tider då mångas motivation sätts på spel. Jag springer gärna i vilket väder som helst, men lite jobbigare känns det nu med så mycket kläder. Min träning blev idag 6km till jobbet och 12km hem.

 

På vägen hem var det magiskt vackert.

 

24.01.2014 kl. 00:02

Yasson 10x800m

Bart Yasso påstår på att man förutspå sin maratontid med hjälp av intervaller. Man springer 10x800m med 400m gåpaus. Tiden på intervallerna ändrar man från minuter och sekunder till tid i timmar och minuter som skulle motsvara en möjlig maratontid.

Om tiden på alla 800 metrar i medeltal är 3:00 minuter skulle du klara maraton på tre timmar. Men det förutsätter förstås att man tränar för maraton. Då jag var yngre och tränade för 800m skulle jag säkert ha sprungit åttahundringarna mycket hårdare men ändå inte klarat maraton på den tiden.

Idag sprang jag 10x800m på inomhusbana med följande tider: 2.59/ 2.58/ 2.57/ 2.57/ 2.56/ 2.56/ 2.56/ 2.55/ 2.53/ 2.47. Medeltalet blev= 2.55,30 (3:38 min/km). En lite väl optimistisk tid för mig på maraton, men vist skulle jag vara super nöjd om jag sprang 2.55-

Jag har två gånger tidigare också löpt Yassona, engång i oktober 2012 på Teneriffa, då blev medelfarten 2.59 (maraton hade jag sprungit i juni på 3.03. Förra vintern i januari 2013 sprang jag också träningen, då med medelfarten 2.56. Ännu har jag ändå inte sprungit maraton under 3 timmar.

Har ni provat på träningen? Hur nära er maraton tid har ni kommit?

 

22.01.2014 kl. 17:20

Återhämtande länkar

Kölden håller i och kanske jag börjar vänja mig en aning. Idag var det åter vardag och spring till jobbet medan resten av familjen ännu låg och sov. Vardagmornar tycker jag att det är ganska skönt att smyga ut före någon annan vaknar. Springa på tysta vägar och komma i tid till jobbet. Sällan smakar varmt kaffe och nyrostade bröd så gott som på jobbet efter en morgonlänk i kylan.

På eftermiddagen kunde jag konstatera att dagen har blivit betydlig längre. Nästan hela hemåt vägen fick jag springa i dagsljus. Dagens träning blev återhämtande länkar 6km+11km.

20.01.2014 kl. 21:56

Vinter söndag

Söndagen har firats på vanligt vis. För min del betyder det långlänk på förmiddagen. Idag blev det en lugn länk på 24km. Garmin slocknade halvvägs, men längden på länken vet jag från förr. Med dubbla byxor, tredubbla blusar och allt annat som behövs vid-14 kände jag mig mycket klumppig och långsam, och det var jag också. Vädret var i allafall strålande vackert, och naturen nästan magisk. Efter länken fick vi igen sätta mig i färdigt lunchbord och njuta av varm laxsoppa med nybakat bröd som mamma bjöd på.

På eftermiddagen var det Rasmus tur att springa. Han deltog i sina första straffettävlingar och sprang i 4x200m och 3x400m lag. Efter tävlingarna han vi ännu gå på småkusinens 7-års kalas och äta oss mätta av allt gått där. Nu är vi redo för en ny vecka!

 

 

19.01.2014 kl. 22:34

Maratonskola och skridskoåkning

På förmiddagen hade vi maratonskola träning i Esport arena. En del avgruppen sprang 6x600m och andra 6x1000m. Alla kämpade fint och var motiverade. Vi filmade dessutom träningen för att kunna analysera löptekniken senare. Det blev dessutom en riktigt bra träning för mig själv också med 5x1000, i 3:39–3:48 fart med 200m gåpaus.

På eftermiddagen tog jag alla pojkarna till isplanet för första gången den här vintern. Ivern var stor och pojkarna skrinnade fint. William fick prova på att skrinna för första gången men tyckte det var roligare med vinterskona på. Efter skrinnande var det extra skönt med bastukväll!

 

Nästan ett ishockeylag.

Full fart.

William tyckte det var jobbigt att ta sig fram med skridskorna på.

18.01.2014 kl. 22:12

Veckoslutet

Veckoslutet har varit lugnt och skönt. Vi har varit mycket ute, ätit gott, badat bastu och så har jag gjort ett par lyckade träningar. Idag har de större pojkarna varit ute så gott som hela dagen. Klockan åtta ikväll fick jag ropa in dem med granröda kinder.

Då jag startade träningen igår kändes benen kändes benen trötta och styva. Jag funderade på att ändra träningen till en lugn länk, men bestämde mig ändå för att springa en fartlek. Träningen blev 12x1min med 1 min jogg paus. Under träningen mjuknade benen upp, och slutligen kändes det jätte bra. Tillsammans med några kilometer före och efter fick jag ihop 13km.

Idag var det dags för veckans långlänk och jag fick sällskap av Riitta och en från maratonskolan. Det var roligt att springa i sällskap, och kilometrarna rullade bra på. I början och slutet hade vi kilometrar över 5 min/km fart, där i mellan var största delen 4:45–4:55 min/km. Länken blev 24km med medelfarten 4:56min/km.

Veckans kilometrar blev endast 86km, men det var meningen att hålla en lättare vecka så saldot var ok. Träningarna har känts lätta och bra vilket är huvudsaken under en lätt vecka.

12.01.2014 kl. 20:51

En skön fredag

Från och med årsskiftet fick jag möjligheten att jobba förkortad arbetsvecka, d.v.s.30 timmars veckor. Tack vare den möjligheten kan jag vara hemma med pojkarna på fredagrana. Nu då jag annars jobbar känns det lyx med en extra dag hemma. Vi han ta det lugnt på morgonen, pojkarna lekte länge, vi åkte till butiken, åt en café lunch och handlade mat för veckoslutet. Då William sov på eftermiddagen lagade vi mat för kommande dagar med Oliver.

På fredagsvis var det cirkelträning på kvällen med mycket hopprepshopp. Allt som allt blev det 20min hoppat, och lika mycket muskelstyrka. Hopprepshopp utan mellanhopp och skor är något jag kan rekommendera för löpare. Löpningen däremot blev mindre än planerat, ändats 7km. Mera löpning i morgon, då hoppas jag på att kunna göra ett kvalitetspass.

 

10.01.2014 kl. 23:54

3X3000m

Idag hade jag möjlighet att åka tidigare från jobbet för att hinna löpa interaller innan pojkarna skall sökas kl.15. Det var möjligen den sista chansen för barmarksintervaller den här vintern, men jag valde att ändå löpa inne. Dagens träning blev 3x3000m med 200m gå paus. Den första gick på 11:57 (3:59min/km), den andra på 11:54 (3:58min/km) och den tredje på 11:48 (3:56min/km).

Ca fyra minuters kilometerfart är mycket aktiv löpning för mig, jag måst koncentrera mig på löpningen, annars sjunker farten. Det var ändå roligt att märka idag att det gick bra att hålla farten utan att egentligen bli trött. Den första tretusingen kändes mycket jobbigare än den sista.

 

09.01.2014 kl. 17:06

Simskolan

Så var det vardag igen med jobb, skola och dagis. Skönt! Idag blev det vila för mig, ingen träning med andra ord. Oliver började också simskola idag och jag hade möjlighet att föra honom dit utan att ta med de andra pojkarna. Där satt jag i simhallens aula och tittade på hur folk simmade. Det kändes så dumt att bara sitta där utan att göra något. Jag kunde lika bra använt tiden till vattenlöpning, simning eller en länk utomhus. Överlag tror jag att föräldrar kunde bättre utnyttja tiden då barnen har hobbyn. För bredvid mig satt en hel massa andra föräldrar. Hur som helt kom en super lycklig Oliver ut från omklädningsrumet. Simskolan hade varit rolig!

 

07.01.2014 kl. 21:59

Backdrag och spruter

Veckans träning avslutade jag med backdrag. Benen kändes en aning trötta efter gårdagens långlänk då jag startade så jag sprang 10km före backdragen. småningom kändes benen lättare. Backen var 150m lång och jag sprang upp den 15 gånger (3x5). Mellan serierna, och efter alla backdrag sprang jag 3x60m (allt som allt 3x3x60m) stegringslopp i lätt nerförsbacke. Backen jag sprang idag är i en dal, så de fungerar utmärkt att löpa neråt från andra hållet. Neråt spurterna tar bort mjölksyran och gör benen lätta och fräscha. Tillsammans blev träningen 18km och veckans saldo 99km.

 


Efter träningen fick vi alla sätta oss vid färdigt bord, mamma bjöd på lyxig söndagslunch.  För övrig vi bara slöat idag (Okis tur att träna på eftermiddagen) och pojkarna har lekt på gården.

05.01.2014 kl. 17:34

Inomhus fartlek

Nu är nyåret firat, och jag ser verkligen fram emot det nya året! Vi firade med god mat och dricka, vänner och fyrverkeri.

Idag körde jag efter jobbet till Esport arena för inomhusträning och lekträff för barnen. Jag sprang en farlek, 15km med varannan kilometer lugn, varannan rask. Meningen var inte att springa max, utan att få en ordentlig tempoändring. Idag kändes det verkligen bra och lätt att springa. De raska kilometrarna (7 stycken) gick i 3:49-3:57min/km fart och de lugna i 4:46-5:58min/km. På en jämn inomhusbana är det svårt att springa långsammare än så. Sluttiden blev 1:06,22, 4:25min/km. Med lite jogg före och efter blev det 18km idag. Som sälskap under träningen sprang Sanna något varv med mig nu och då.

Efter träningen blev det ännu några timmar lek i inomhusparken HopLop dit Oki kom med pojkarna.

02.01.2014 kl. 23:30

Året 2013

Januari

Året inleddes med jullov i början av januari. Jag var hemma med pojkarna och vi var flera gånger till Pirtibacka och Oitans och skida. Ofta åt vi varm soppa på cafét efteråt. Träningarna rullade på och jag försökte öka på mängden en aning. Efter julen började jag också träna regelbundet en gång i veckan intervaller inomhus.

 

 

Februari

I februari fortsatte vintern. Som vanligt under vintrarna började jag bli orolig över att länkfarten var så dålig. Med pojkarna tillbringade vi flera timmar på eftermiddagarna vid isplanen då pojkarna åkte skridsko. Efter några månader av löpning med Icebugs började benen längta efter att springa i vanliga tossor. Rasmus hade sportlov från förskolan och Oliver från klubben. En dag under veckan åkte vi till Flamingo för att simma och det var hela vinterns höjdpunkt pojkarna.

 

 

Mars

I mars fungerade löpningen bra. Jag upplevde att jag var i bästa form någonsin. Speciellt de längre intervallerna gick bra och förväntningarna inför våren och sommarens tävlingar var stor. Vägarna började smälta och farten på de vanliga länkarna blev bättre. Vi var också i Kisakallio på maratonskolans läger. Den näst sista mars fyllde Rasmus 7år och det var dags för flera kalas.

 

 

April

I början av april var det dags för vårens första landsvägslopp. Jag sprang 10km i Sjundeå och det blev personbästa med 49 sekunder. Det nya rekordet var nu 38,02. Jag var nöjd och säker på att säsongen skulle bli lyckad. I april började också vårens första löpskola som vi drog med Emma. I slutet på april sprang jag också Länsiväyläloppet. Hemma på gården var det dags att ta cyklarna fram. Rasmus fick en ny cykel och oliver lärde sig att cykla utan stödhjul efter en veckas träning. 

 

 

Maj

Första maj firades traditionsenligt i Kajsaniemi. Några dagar senare var det dags för HCR. Halvmaran gick bra, nytt rekord med 2min och 15 sekunder, och en fjärde placering. Följande vecka började ändå ryktena föra sig om att sträckan var för kort. Efter många om och men kom det fram att sträckan var 400m för kort. I maj började vi också tillbringa allt mera tid på stugan. Mot slutet av maj närmade sig Stockholm marathon med fart. Då startbeviset med löpnummer kom började det kännas riktigt pirrigt. Som förberädande träning sprang jag en rask tia på Kurre rundan. Allt hade gått enligt planerna och målet att springa under 3 timmar kändes realistiskt. Så två dagar före maraton kände jag en liten irriterande flunsa.

 

 

Juni

Den första juni var det dagen då det gällde. Jag hade kurrerat mig med allt vad man kan tänka sig. Då jag vaknade på morgonen kände jag mig ganska bra. Maran gick ändå inte enligt planerna, benen krampade och jag kom i mål 7 minuter långsammare än jag hoppats. Besvikelsen var stor och efteråt mådde jag sämre än vad jag någonsin gjort. Turistkvällen i Stockholm låg jag på hotellet. De följande veckor gjorde vi mycket skoj med pojkarna. Det blev flera olika utflykter. Besvären som börja i Stockholm bara fortsatte. Jag hade väldigt ont i övre magen, sprang hos läkaren och hamnade hålla en veckas vila. På midsommarveckan då andra började sin semester, började jag att jobba. I slutet av juni deltog jag också i staffet dm efter flera års paus.

 

 

 

Juli

I juli började jag småningom känna mig friskare. Jag sprang mycket jobbvägar och tränade på sportplaner efter jobbet. På kvällarna var vi ofta och simma. Vi var också på lande och jag pendlade därifrån till jobbet. I juli var vi också på ett bröllop utan barnen och William var första gången borta över natten. I juli sprang jag ett par tävlingar på bana med dålig framgång. I slutet av juni åkte vi till Vasa och Kalevaspelen. Veckoslutet var fint, men löpformen fattades fortfarande.

 

 

 

Augusti

I augusti höll jag en paus från tävlandet och tränade istället. Träningarna gick bättre och självförtroändet började komma tillbaka. Jag slutade jobba, och det var slut med pojkarnas sommarlov. För Rasmus började skolan vilket var ett stort steg för hela familjen. I slutet av augusti fyllde William två år och samma dag sprang jag en 3000m:s (10:54) tävling på en klubbkamp. 

 

 

September

Då september kom började vardagen rulla på med skola, klubb och park. Sommarvädret fortsatte och det var skönt att vara ute. Pojkarna sprang utomhus alla kvällar och deltog i knatte träningar och tävlingar. I början av september sprang jag säsongens andra 10000m på bana.Jag hade bra flow från början till slut och resultatet blev rekord. Efter oklarheter övers sluttiden stod det 37.31 i resultatlistan, och jag var mera än nöjd. Följande vecka åkte vi hela familjen till Åland för att tävla i en klubbkamp. Min gren var 3000m. Den egna tävlingen gick inte bra, men föreningen vann klubbkampen och det var huvudsaken. Samma vecka drog jag också på mig en flunsa om visade sig vara mycket seg. I slutet av september sprang jag halvmaraton på strandmaraton. Halvan kändes inte så bra som jag hoppats, mot slutet var jag mycket trött och kraftlös. Följande morgon vaknade jag med värre flunsa. I slutet av september började också den nya maratonskolan med en ny och trevlig grupp.

 

 

Oktober

I oktober närmade sig Vanda maraton som jag skulle springa. Flunsan var seg och störde alla förberädelser. Jag förberedde mig ändå bäst jag kunde. Fredagen då vi skulle söka numrorna steg febern och svalgprovet visade angina. På lördagen var jag så sjuk att jag inte ens orkade fundera på någon maraton. På maratondagen kom, åkte jag för att heja på bekanta till Vanda. Min pappa som jag brukade träna med sprang nytt rekord på maran, 3.07. Oktober gick och Rasmus hade några dagar höstlov. I slutet av oktober fick min pappa en stor hjärnblödning. Den närmaste tiden var mycket tung. Det betydde dessutom det att jag fick anpassa mig till att träna ensam.

 

 

November

November var den sista månaden av min hemvårdsledighet. Det var meningen att vi skulle ha semestrat en vecka på Teneriffa, men resan inhiberades på grund av min pappas insjuknande. Jag tränade mycket under dagarna då pojkarna var i parken. På eftermiddagarna blev det flera sjuhusbesök. I november var vi också på maratonskolans träningsläger. Islutet av november firade vi Olivers efterlängtade 5 års kalas.

 

December

I december började jobb och dagis. Jag jobbade på samma avdelning där min pappa vårdades och kunde med glädje följa med hans otroliga framsteg. Pojkarna trivdes på dagis och Rasmus tyckte om att bli på eftis. Vi åkte på kryssning och avklarade vinterns första spysjuka. Ett par gånger sprang vi ett större gäng en gemensam trevlig långlänk.

 

30.12.2013 kl. 23:37

Långlänk, bio och restaurang

På söndags vis sprang jag långlänk på förmiddagen. Den här veckan blev det 24km vilket gav ett veckosaldon på jämt 100km.  I början av länken kände jag mig trött i hela kroppen och farten var långt över 5min/km. Kilometer efter kilometer kändes det bara bättre. Och mot slutet rullade det på hur lätt som helst i under 5min/km fart. Det är roligt att märka hur kroppen blir piggare av löpning!

På eftermiddagen efter att Oki hade gjort sin träning lämnade vi alla pojkarna hemma med min syster och hennes man. Vi åkte till stan för att njuta av vår julklapp, att gå på bio + barnvakt hemma. Vi valde att gå och se på 100-åringen som rymde, och det var ett mycket bra val, jag vet inte när vi skulle ha skrattat så mycket senast. Jag kan varm rekommendera filmen! Efter filmen njöt vi av tex-mex mat med rödvin på Santa fé.

 

29.12.2013 kl. 23:32

Pyramidintervaller

Det perfekta löpvädret fortsätter till min glädje, blåsten och duggregnet störde inte alls idag. Det är så skönt att kunna springa intervaller utomhus i lätta skor, utan handskar och i tunna tights ännu i slutet av december. Dagens träning blev pyramid intervaller på central parkens nästan kilometer långa raka. 1,2,3,4,4,3,2,1 minuters intervaller med lika lång jogg paus som föregående intervall.  Farten varierade mellan 3:20-4:04min/km på intervallerna. Målet var att hålla bättre fart på den senare lika långa intervallen, och det lyckades jag. Väl hemma kunde jag konstarera att det blev 20km av hela passet eftersom det blev ganska mycket spring till och från intervallplatsen. Ikväll blir det bastukväll lördagen till ära!

 

28.12.2013 kl. 15:36

Helsinki City Run

Under dagsens regninga länk hem från jobbet funderade jag över om man borde bojkotta Helsinki City Run (halv maraton) eller inte nästa år. Att längden på förra årets HCR var fel mätt gav en mycket dålig smak, speciellt efter att de kom med många onödiga bortförklaringar. Jag tycker annars också mera om att delta i och understöda mindre evenemang ordnade av idrottsföreningar. HCR är ändå på en mycket bra tidpunkt med tanke på Stockholm Marathon, och dessutom har det varit roligt att springa det. Därför klickade jag just iväg en anmälan. Nu är jag anmäld för HCR nästa vår!

Har du tänkt springa HCR?

27.12.2013 kl. 23:25

Julklappen

Här är en av mina fina julklappar. Nya springskor, New Balance 890. Jag har aldrig löpt med New Balance förut, men de här skorna har jag velat testa en längre tid. En neutral och ganska lätt sko för vanliga träningar, inte en tävlingssko. Då vi var i Stockholm för ett par veckor sedan råkade jag se och testa skon. Tipsade om att det skulle vara en suverän julklapp. Önskan hade blivit hörd och vist hittade jag skona i ett paket.

Idag är det jobb och jobbspring. Kl.6.15 åkte de nya skorna för en morgonlänk och det visade sig vara riktigt bra. Tiden får visa hur den känns på längre sikt.

 

27.12.2013 kl. 08:55

Julhelgen

En lyckad julhelg börjar vara slut. Vi har firat som vi brukar, med god mat och gott sällskap. Julveckan började med en arbetsdag för mig. Efter söndagens långa länk kände jag mig trött i kroppen på måndagen, men sprang jag i alla fall 15km arbetsvägar. Dan före dan avslutades med besök på ett par gravgårdar där mina mor- och farföräldrar vilar. Ett fint sätt att starta julen på tycker jag.

På julaftons morgon smet jag ut så länge pojkarna ännu sov, och han springa en länk på 11km. Därefter var det full fart på hela dagen. Först och äta till svärföräldrarna, därefter och fira jul till mina föräldrar. Och vist hade vi varit snälla, julgubben kom med massvis av paket.

Juldagen blev en dag utan träning. En riktig vilodag men lång sovmorgon och slapp förmiddag. På eftermiddagen mera julmat och julfirande.

Efter många dagar av julmat och besök var det skönt med en vanligare dag idag. Vi bestämde oss för att åka till Esport arena där det finns inomhusbana och träningsmöjlighet för vuxna, HopLop för barn. Först var det min tur att träna och jag valde att springa en tia i maratonfart. Farten blev en aning ojämnare än sist, kilometrarna varierade mellan 4.04 och 4.15. Medeltalet och sluttiden blev ändå det samma, just vad jag siktade på 4.11min/km och 41,53min. Efter att Oki hade tränat blev det tillsammans 5 timmar av lek, hopp och klättrande för barnen!

 

Tyvärr blev det inga bilder från julfirandet. Däremot kom jag ihåg att plocka fram kameran i HopLop.

26.12.2013 kl. 22:18

Julförberädelser och träning

Julförberädelser och träning har fyllt de senaste dagarna med program. Med julbröd och julskinka i magen startade vi i morse på veckans långlänk. I gott sällskap av Riitta och några från maratonskolan sprang vi 33km på lite över 3 timmar.

Gårdagens träning blev en medelrask länk på 16km. På fredagen däremot blev det bara sprunget 9km, men därtill en timmes effektiv bålträning. Veckans kilometersaldo blev jämt hundra vilket jag är nöjd med eftersom vi har haft massor program hela veckan. Veckan innehöll både backdrag, fartuthållighet, långlänk och muskelkondition. Nu är det bara lite julbak och en arbetsdag kvar, sen några dagar ledigt!

 

22.12.2013 kl. 14:44

En inomhus tia

Rasmus skulle sökas från ett HopLop kalas idag, så jag tog tillfället i akt och bestämde mig för att göra veckans fartuthållighetslänk på Esport arenas inomhusbana. Träningen blev 10km i tänkt maratonfart. Sluttiden blev 41.54, medelfarten 4.11min/km. Det gick bra att hålla jämn fart från början till slut då det är helt jämnt. Alla kilometrar var mellan 4.09–4.12. Jag valde att inte öka mot slutet, utan i ställe strävade jag till så jämn fart som möjligt. Med för- och efter jogg blev träningen 15km.

Hela hösten har träningen inte känts som den borde. Idag var jag första gången på mycket länge var jag nöjd över träningen för att det kändes så lätt. Det kändes det roligt att löpa och jag kunde ha fortsatt ännu ett tag till.

19.12.2013 kl. 21:49

Minuttidtabell och julgran

Idag var åter igen en dag med minuttidtabell. Hela veckan har varit mer eller mindre kaotisk med julfester alla kvällar. Trotts knappt med tid fick jag ändå tränat rätt bra idag tack vare att Oki kunde både föra och hämta barnen och förbereda middagen.

kl. 5.45 väckning
kl. 6.20-6.50 länk till jobbet 6km
kl. 7.00-15.00 jobb
kl. 15.00-16.15 länk hem 15km
kl. 16.15-16.35, en sväng hem (snabb dusch och mat)
kl.16.45-19.30, julfest och lotteri arrangemang med hem och skola.

Väl hemma fick pojkarna lite kvällsmat och så bestämde vi oss för att dekorera julgranen som sto färdigt ute och väntade. Kvällen blev senare än vanligt för pojkarna, men vi var alla nöjda med resultatet.

 

18.12.2013 kl. 22:55

Backdrag

Marken är bar, och idag var det varm. Ett skönt väder för att träna ute. Därmed fick veckans intervaller bli backdrag. Backen som jag hade planerat att springa var inte så lång som jag trodde men den visade sig vara bra profil, lagom brant. Träningen blev 15x200m, tillsammans med länk före och efter 13km.

 

 

För ett par veckor sedan fick jag ett paket med Asics vinterträningskläder via SUL till ett specialpris för maratonskola tränare. Till paketet hörde rock, tights, långärmad, mössa, handskar, strumpor och reflexväst.  I de granna pinka kläderna syns man definitivt i vintermörkret!

17.12.2013 kl. 23:14

Långlänk utan Garmin

Idag var det dags för löpning efter två dagar vila på grund av magsjuka. Då jag skulle starta märkte jag att min Garmin hade slocknat. Jag vet ändå hur långa mina rundor är så det var ingen större fara. I ett år har jag sprungit med den nu, och det är konstigt hur tom det känns utan den. Skönt var det ändå att springa för omväxling utan att veta något om farten.

Eftersom jag mått väldigt dåligt och knappt ätit något under de senaste dagarna viste jag inte hur det skulle kännas att springa.  Meningen var ändå att springa lång länk. De första par kilometrarna kände jag mig så svag, så jag var säker på att en vanlig runda också skulle vara för mycket. Ännu vid 5-6km planerade jag att snart promenera hem. Men då jag väl kom igång lättade det och småningom kändes det bättre än det gjort på länge. Jag fick ihop 25km med ökande fart mot slutet.

Vädret vär härligt, lite minus, ingen blåst, vacker sol och bara vägar. För min del skulle hela vintern kunna vara så!

 

Det blirinte ofta att springa nära havet då man mor en bit ifrån. På längre länkar är det roligt att söka sig bort från hemknutarna.

14.12.2013 kl. 23:54

Spysjukan

Hostan gav med sig, men i utbyte fick vi spysjuka. Tre dagar har vi haft det i familjen. Det har varit en kort men intensiv sjuka, en dag per man. Följande dag kännder man sig nog ännu ganska mörbultad. Tvättmaskinen har rullat på från morgon till kväll då de yngsta alldrig hinner ända till toaletten. Två dagar träningsvila blev det för mig

Aldrig har jag varit så mycket sjuk som i år. Vanligen har jag klarat mig med 1-2 flunsor. Nu blir jag knappt frisk från föregående så kommer det något nytt. Just då jag tycker att jag kommer igång med träningen blir det någon extra vilodag igen. Tur att skit året 2013 snart tar slut.

Jag hoppas på att mera sömn skulle vara lösningen på problemet. Jag sover vanligen 6-7 timmar i natten, på sommarn kan det bli ännu mindre. Det beror inte på barnen utan att jag helt enkelt inte går och lägger mig i tid. Jag brukar aldrig känna mig trött, men för lite sömn minskar på motståndskraften. Nästa år lovar jag att börja sova mera fastän dygnets timmar inte räcker till allt man vill hinna göra.

13.12.2013 kl. 22:28

Fyrahundringar

Igår sprang jag 15km transportspring och kroppen började kännas normal.  Idag vågade jag äntligen göra en lite hårdare träning inomhus. Efter jobbet körde jag till Esport arena och sprang 10x400m med jogg paus.  Meningen var inte att springa hårt, men raskt. Fyrahundringarna gick i 1.21–1.26 fart (3.23- 3.35min/km) och kändes ganska lätta. Äntligen en träning med annat än lunk fart!
10.12.2013 kl. 23:06

En dag i stockholm

Ett långt veckoslut är bakom. På fredagen åkte vi med en vän familj till Stockholm på kryssning. Vi har barn i samma ålder, så de blev en rolig resa för barnen också. Av god mat på båten, boll hav, mumin disco, shoppande i Stockholm fylldes veckoslutet.  Då man reser med fem barn är det så mycket fart på att det tyvärr inte blev mer än en bild.

 


Träningsmässig blev veckan dålig. Jag hade två dagar vila på grund av hostan. Ingen långlänk och inga hårda träningar ännu heller. Nu börjar nog hostan lätta och jag hoppas på att nästa vecka äntligen skulle bli en bra träningsvecka. Idag sprang jag 16km med 5.10min/km fart och det kändes lätt trotts att det var halt och jag hade mina vanliga lekare på, så kanske det börjar lätta snart.

Aldrig har jag haft så många flunsor som under de här skit året. Vanligtvis har jag klarat mig med 1—2 flunsor i ået, nu har jag knappt blivit frisk från föregående så har nästa lilla flunsa kommit. De har inte varit något värre förutom höstens angina, men så mycket att det stört tränande.

08.12.2013 kl. 22:10

Pepparkakshus

Vilodagen användes effektivt till julpyssel. Idag bakade vi pepparkakshus på löpande band. Allt som allt blev det 4 hus. Rasmus och oliver gjorde var sitt, jag gjorde två som kommer att doneras bort.

 

 

Det här är Olivers fina hus. Han gjorde allt själv förutom limmade ihop det.

04.12.2013 kl. 23:10

Vardag

Vår nya vardag har börjat rulla på. Oliver och William var igår och bekanta sig på dagis, och det gick hur bra som helst. Idag var de ensamma där första dagen. Ivriga och glada då jag kom för att hämta dem. 

Efter söndagens långa länk kändes benen inte alls trötta tack vare den lugna farten. Istället är det den sega hostan som begränsar mitt tränande. Den har nog blivit bättre, men blir värre då jag anstränger mig mera, igår sprang jag en återhämtande 13km länk. Idag en lite raskare 12km. Imorgon tänker jag hålla vila och hoppas på att kunna göra en hårdare träning på torsdagen.

 

Då man får springa igenom så här vackert landskap på vägen hem från jobbet blir man glad!

03.12.2013 kl. 22:24

Trevlig långlänk

Veckan, och lillajuls veckoslutet avslutades med en trevlig långlänk idag på förmiddagen. I sällskap av Riitta, Heidi och Benita sprang vi 33km genom bland annat genom Helsingfors centrum. Det var en mycket trevlig länk. Vi höll jämn fart från början till slut, 6.04min/km.

Min hostan är betydlig bättre idag. Den här veckan blev det 109km löpning, men inga hårda träningar. Alla länkar var lugna och benen känns därför inte alls så trötta idag som de brukar på söndag kväll.

 

01.12.2013 kl. 22:22

Transportspring och maratonskola

Hostan har irriterat mig ganska mycket under de par senaste dagarna. Bestämde mig ändå för att springa jobbvägarna. Det är helt enkelt det lättaste och skönaste sättet att ta sig fram.

Jag han inte mer än en sväng hem och så var det dags för kvällens maratonskola och farmor blev hemma och leka med pojkarna. Idag sprang vi backdrag i en ganska lång backe, 360m. Under träningen höll jag sällskap för olika löpare och undvek att anstränga mig. Träningen var ändå lyckad och alla kämpade mycket fint.

Dagens transportspring blev 12km, med maratonskolan blev det 13km. Tillsammans blev det 25km, helt bra för en vanlig onsdag!

27.11.2013 kl. 23:21

Planeringskväll

Efter jobbdagen plockade jag snabbit upp pojkarna hemifrån idag. Vi åkte till Riitta för att planera vårens maratonskola.  Och vårens program blev riktigt bra tycker jag, fast våren och allt vad det innebär känns väldigt avlägset för tillfället. I programmet blev det bland annat ett läger, testlopp och en gästföreläsning förutom de vanliga långpassen, intervallerna och teknikträningarna.

Igår fick jag även min nya bok som jag beställde förra veckan. Lentoa juoksuun av Kirsi Valasti och Timo Vuorimaa. Boken verkar bra, klar och tydlig med konkreta idér. Jag har inte hunnit läsa den helt och hållet ännu, men kan nog redan varmt rekomendera den för både nybörjare och dem som har lite mera efrarenhet av löpträning.

 

 

26.11.2013 kl. 22:20

Första jobbdagen

Nu är första jobbdagen avklarad. Jag inledde arbetsväckan med transportspring till och från jobbet, tillsammans 14km. Som tidigare funderar det utmärkt då det räcker med nycklar och telefon i fickan. På jobbet har jag jobbkläder, handduk och rena underkläder. Maten köper jag med mitt nyckelkort. Helt perfekt!

 

 

Hemma hade det också gott bra. Pojkarna inleder dagis först nästa vecka, så den här veckan är de hemma med Oki. Rasmus hade simskola på eftermiddagen, och Oki passad att fara och simma med alla pojkarna samtidigt vilket hade varit jätte roligt enligt dem.

25.11.2013 kl. 21:59

Kalasdag och långlänk

Nu är alla kalas understökade för denna gång. Det var en lyckad eftermiddag, och födelsedagsbarnet var nöjd. Tyvärr var det så fullt upp att det inte blev några bilder.

Genast på morgonen sprang jag den planerade långlänken. Det blev en mycket lugn 24km:s länk. Jag har haft en irriterande hosta nu ett par dagar så jag försökte springa riktigt långsam för att inte anstränga andningen det minsta. Medelfarten blev 5:24min/km. Efteråt kändes det inte i benen att man hade sprungit långlänk tack vare den lugna farten. Vädret var igen mycket fint för en lugn lång länk.

Veckans kilometer saldo blev 100km, just vad jag siktar på för vanliga tränings veckor. De lätta veckorna får bli lite under, de hårdare över.

24.11.2013 kl. 21:51

Lördags program

Idag var det igen dags för maratonskolans gemensamma länk. Det var min tur att springa den kortare varianten så det blev 10km med sällskap. Ut över det sprang jag 9km i egen takt. Jag passade på att springa genom skogen som var alldeles härlig en solig förmiddag som denna. I skogen sprang jag på spånbanans raka 8x80m. Efter 19km i ljuvligt soligt novemberväder återvände jag nöjd hem.

Idag har vi hunnit med ett och annat också. Vi fick pappa hem på ett par timmars hembesök och firade det med att äta tortillan. Olivers 5-års kalas firar vi imorgon, så det har blivit lite förberädelser för det också. Jag vill hinna springa en långlänk imorgon på förmiddagen så det gäller att ha allt klart för kalaset.

23.11.2013 kl. 20:52

Fredags plankor

Idag var det min sista dag som hemvårdsledig. På måndagen kallar arbetslivet. För att fira sista dagen valde jag att inte springa någon morgon länk. Då jag jobbar blir det att springa nästa alla mornar, så jag passade på att sova till sju istället för till sex.

Dagens träning bestod därmed av 12km löpning på eftermiddagen och 1 timme träning av bål. På dagens cirkelträning använde vi hela tiden till 14 olika varianter av plankor med rörelser. Allt som allt blev det 14x30s + 14x45s + 14x45s, dvs. 28min planka. Bara jag har tid kan jag precentera plankorna till er.

 

Igår kom min nya t-skojorta med posten. Den bestälde jag i samband med anmälan till stockholm Marathon för att pigga upp den dystra hösten.

22.11.2013 kl. 21:16

Trött

Idag har jag varit mycket trött. Benen var riktigt sjuka på morgonen. Jag sprang ändå på dagen en lätt och långsam återhämtande länk på 12km. Och det gick bättre att springa med de sjuka benen än vad jag hade trott. Imorgon får det ändå bli helvila.

Den sista veckan som hemvårdsledig har börjat. Idag var det en lyxig dag eftersom vi hade en städerska på besök för första gången. För att underlätta vardagen kommer hon att komma varannan vecka till oss. Jag använder hellre veckosluten till familjetid och löpning än till städning då jag jobbar vardagarna.

18.11.2013 kl. 22:16

Träningsläger

Nu är vi hemma efter ett veckoslut på maratonskolans träningsläger i Kisakallio. Veckoslutet var roligt och intensivt. Resultatet är en trött familj och mycket sjuka ben för mig.

Under lägret blev det fem träningar allt som allt. Vi började igår på förmiddagen med en teknik träning som Oki drog. Den innehöll mycket hopp och löpning.

 

 

På eftermiddagen sprang vi efter några kilometer jogg 20x100m med 100m jogg paus. Vår fart på 100m:s intervallerna var ca 17s (2.58-3.05min/km). Det var en bra träning. Roligt att få lite fart i steget. Vi avslutade den träningen med en masstafett som var uppskattad.

Lördagens sista träning var en intensiv muskelkonditions träning med bland annat kettlebells. Då kvällen avslutades med bastu och kvällsbit kände åtminstone jag mig ganska mör.

Idag, på söndag morgon steg ändå alla hurtigt upp. Kl.7.00 startade vi på morgonlänk längs med en obelyst mörk väg. Vi fick ihop 6km och det kändes bra för de trötta och sega benen.

 

 

Efter frukost och ett par timmars vila var det dags för lägrets huvudträning. Backdrag i en ganska krävande backe. Det blev 3x4x (12) ca 250m. Backen var brant och det blev en riktig mjölksyra träning med hög puls. Tungt men roligt!

 

(Bilden lånad av Riitta)


Lägret var roligt och deltagarna mycket duktiga. Mina pojkar som var med på hela lägret var också mycket nöjda. De hade ett roligt läger då de fick leka med Riitas barn som också var med.

17.11.2013 kl. 22:03

En vanlig fredag

Dagen började på fredags vis med en morgonlänk. På dagens andra träning fick jag sällskap av Heidi då vi sprang till cirkelträningen. Nu då det är mörkt ute om kvällarna känns träningen inomhus extra rolig. Dagens tränings saldot blev 14km löpning och 1 timme muskelkondition.

I tamburen står våra väskor packade. Imorgon far vi hela familjen till Kisakallio på maratonskolans träningsläger. Pojkarna som har varit med på flera läger tycker att det skall bli mycket roligt. Träna-äta-träna-äta träna-äta-sova, det är programmet för imorgon. På söndagen hinner vi ännu med två träningar till.

 

15.11.2013 kl. 22:24

Åkern

Ibland då jag springer här i trakten känns det inte som att man bor mitt i Esbo. Att springa över just de här åkrarna är en av mina favorit ställen. Här syns de olika årstiderna så tydligt. På våren är det ljusgröt, på somrarna blommar åkrarna gula av ryps, och sensommarn är den gyllenbrun. Nu är det också fint, frost, stilla och lugnt. På vintrarna kan vara så mycket snö att det ibland är omöjligt att ta sig fram. Dagens lätta länk som blev 13km sprang jag bland annat här.

 

 

Idag hat jag också varit och simmat med pojkarma. Olivers gudmor Emilia kom med oss. Utan henne skulle jag inte ha klarat det. Lite kaotiskt, men mycket roligt!

14.11.2013 kl. 22:43

Långlänk med bra sällskap

Idag då barnen var i parken passa de vi på att springa med Riitta. Riitta som är en vän sedan länge just via löpningen har barn i samma park. Vi beslöt oss för att springa en lite längre länk. Som vanligt när vi springer tillsammans gick det inte att springa så lugnt som planerat. Det blev 22km med en medelfart på 4.51min/km. Länken kändes lätt och bra så det var ju inte så tokigt. Roligt med bra löpsälskap!

Roligt är också att Riitta kommer till Stockholm Marathon och dessutom på samma kryssning. Nu hoppas vi på att få starta i samma sartgrupp så vi kan springa tillsammans.

13.11.2013 kl. 14:00

Stockholm Marathon 2014

Efter att ha övervägt alla alternativ flere gånger har jag bestämt mig. Det blir Stockholm marathon den 31.5.2014 för mig. Nu är jag anmäld. Bra tidpunkt, väl ordnat och lätt med resorna. Dessutom är det lättare att förberäda sig när man varit där förut. Målet är naturligtvis att springa under 3 timmar.

Jag är den dålig mamma som inte deltar på min sons första våravslutning. Dit får han gå med sin mormor. Något som Rasmus bara tyckte att är roligt.

12.11.2013 kl. 09:34

Långlänk och farsdag

Då jag startade min långlänk i morse öste regnet ner. En stund senare kom solen fram, var efter jag blev våt igen. Vinden puffade för det mesta i ryggen, men där det blåste mot var det som en vägg. På vägarna låg det massor av kvistar. De två 2h och 4min som jag sprang var minst sagt varierande. Länken blev som planerat 24km. Jag försöktespringa långsamt, och lyckades rätt så bra. Medelfarten blev 5.13/km.

För övrigt har vi firat farsdag idag. Pojkarna hade pysslat fina kort till sin pappa. Vi har ätit gott hos mamma och firat pappa/mofa på sjukhuset med chokladmousse kaka. På kvällen förde jag ännu ljus till min morfar och farfars gravar. Så fint med en gravgård full av ljus.

10.11.2013 kl. 21:48

En dag på lande

Så fort vi var färdiga med morgonbestyren körde vi iväg till lande. Där fäldes flera stora träd förra veckan och nu det var dags att röja upp. sågande, klippande bärande och brännandehela dagen. Pojkarna hjälpte till och sysslade med egna lekar emellan. Skönt med en hel dag utomhus!

 

 

 

27.10.2013 kl. 22:11

Maratonskola långlänk

Idag var det dags för maratonskolans första längre länk. Startade morgonen med en ordentlig frukost. Då vi började springa iväg mot maratonskolans träffplats börja det regna. Regnet bara ökade och snabbt var vi genomvåta. Med maratonskolan sprang vi dryga 17km. Till det sprang jag ännu knappa 10km. Så det blev en mycket lugn länk på 27km. Efter tre timmar i ösregnet var jag iskall men tinade nog upp i en lång varm dusch efteråt. Jag tror det får bli bastu ännu ikväll!

 

26.10.2013 kl. 13:54

Hit och dit

Idag har det blivit springande hit och dit. På morgonen till jobbet, på eftermiddagen hem.  Efter 20min hemma fortsatte jag springande till cirkelträningen och därifrån springande hem. Ingen normal klädsel idag, bara träningskläder och jobb kläder. Men det var en bra fredag!

 

25.10.2013 kl. 23:26

Planer

Då alla sommarens tävlingar är över börjar tankarna flyttas mot nästa säsong. Jag har inget problem att hitta motivation till träning utan att ha ett konkret mål, men jag tycker om att planera och ha saker under kontroll.

När jag tänker på nästa vår skulle jag gärna springa lite kortare landsvägslopp i april-maj. Någon tia och någon halva. Efter det skulle jag gärna springa ett maraton i början av sommaren. Stockholm Marathon har varit en lämplig tidpunkt nu ett par år, men nästa år kommer Rasmus att ha sin första skolavslutning samma dag. Så Stockholm Marathon känns inte som ett bra allternativ nästa år.

Jag har försökt ta reda på olika möjligheter. Den 18.5 löps både Köpenhamn och Riga maraton. Båda låter riktigt bra, och skulle vara en lämplig tidpunkt. Det ända som skrämmer mig lite är att båda har start kl.9/9.30 på morgonen. Jag har inte testat tidigare att tävla den tiden, och är inte säker på om kroppen är som bäst då. Hurdanna erfarenheter har ni av dehär loppen?

Maraton loppet kunde gärna också vara i Finland. Jag tycker att det är bara skönt och lätt att kunna förbereda sig hemma. Då skulle det bästa alternativet säkert vara Suvi-ilta i Forssa den 14.6.

Om det finns förslag på bra maratonlopp i början av sommaren så tar jag gärna emot.

22.10.2013 kl. 21:47

En helt vanlig länk

Så skönt med en helt vanlig länk. Det blev 12km med lugn 5.12min/km fart. Känns som en evighet sedan jag sprang en helt vanlig länk. Den första antibiotikakuren tog slut igår. Idag fortsatte den andra som jag skall fortsätta med i en vecka. Nu har jag ändå tagit det mer eller mindre lugnt i en vecka, plus de lätta dagarna före den tänka maratonen. Nu börjar det räcka, dags att återgå till normal ordning.

Vi har hunnit med mycket annat också under veckoslutet. Igår kom grannarna till oss och vi firade lite halloween i förtid. Idag har vi lagat gården i vinterskick, krattat, ätit söndags mat hos mina föräldrar och varit på ett födelsedags kalas. William har skippat sin dagsömn nu två dagar. Det är skönt att kan är så stor att man kan hoppa över den om vi har annat program. Det har fungerat bra att han lägger sig lite tidigare istället på kvällen.

Den kommande veckan kommer jag att jobba. Oki har jobbat mycket övertid och kommer att stanna hemma hela veckan. Roligt med lite ombyte!

20.10.2013 kl. 22:51

Farväl

Idag har vi tagit ett sista farväl av min kära mormor. Som ett fallande höstlöv flög hon plötsligt bort från oss för snart tre veckor sedan. En begravning är alltid tung, och väcker minnen och känslor. Jag får vara oerhört tacksam över att jag har haft så fina och kära mor- och farföräldrar som varit en mycket stor del av min barndom och ungdom.

Efter begravningen valde jag att göra en länk och så var det cirkelträning. Fastän dagen var tung så känns det så mycket lättare att bearbeta alla känslor när man tränar.

Pojkarna fick vara hela dagen med sin farmor. De hade varit på skogsutfärd och byggt en koja.

 

18.10.2013 kl. 23:10

Höstlov

Höstlovet är här, skönt med lugnare mornar och mindre rutiner. Idag drog vi med pojkarna till Hoplop för att bli av med lite energi. I 5 timmar klättra de, sprang, hoppade och körde med bilar. Allra gladast gör de mig då de leker alla tre tillsammans. William gör allt han kan för att klara av det som brorsorna, så sött då han härmar dem.

 

Här är en suddig bld från dagen

17.10.2013 kl. 22:17

Onsdags funderingar

Idag kom farmor till oss för att leka med pojkarna så jag kunde åka iväg till Alberga och dra maratonskola träningar. Dagens träning var en 5km:s testrunda som vi kommer att löpa pånytt på våren. Det var en grupp med nervösa och lite skrämda löpare som startade och alla sprang och kämpade jätte fint! Med nästa en mun konstaterade de, sådant gör man inte ensam.

Själv har jag inte tränat desto mera ännu. På måndagen var resten av familjen till läkaren och det kom fram att alla pojkarna hade A streptokoker. Det blev två veckor kur för hela familjen. Min en veckas kur förlängdes också till två. Sedan tisdagen har jag ändå mått bra, så småningom ska jag sätta igång med träningen inför säsongen 2014. Motivationen till vinterträningen och kommande säsong är hög! Bara jag tar mig tid skall jag också skriva en sammanfattning över den gångna säsongen.

16.10.2013 kl. 22:21

Ingen Vanda maraton i år heller

Det blev alltså ingen Vanda maraton för mig. Bara i publiken. På fredagen vaknade jag med huvudvärk och sträv hals. Jag tog en burana och tänkte att halsen blir bra med lite varm dricka. Förmiddagen gick bra, men vid lunch började jag känna mig sämre. Då William sov vilade jag samtidigt. Då märkte jag att febern steg och halsen blev mycket sjukare på högra sidan. Tänkte att jag går till läkaren på lördag om det fortsätter, men snabbt insåg jag att nästan allt är stängt då. Fick genast en läkartid och åkte dit. Svaret var det jag gissade. Angina igen. Det var genast klart att jag inte kunde springa på söndagen. Trotts att jag tog tre Kefeksin tabletter redan under fredag kväll kände jag mig bara sämre och febern fortsatte att stiga. Natten mellan fredag och lördag sov jag ingenting. Så sjuk som jag var på lördagen har jag säkert aldrig varit. Jag klarade mig på värkmedicin och hade nästan gett upp hoppet om att antibiotikan skulle bita. Natten mot söndagen svängde det och jag började känna mig bättre. Med hjälp av ett par värktabletter kunde jag till all lycka ändå åka till Dickursby för att heja.

Att inte kunna delta i Vanda harmar massor. Det var ändå skönt att bli så sjuk att jag inte behövde fundera om jag kan delta eller inte, nu var det självklart. Mest av allt harmar ändå att jag så många gånger blivit sjuk just före maraton. Det känns nästan helt hopplöst.

Dagen i Dickursby blev ändå bra. Det var många bekanta både och springa och i publiken. Speciellt stolt är jag över min 63 åriga pappa som sprang rekord 3.07,22 och van H60 serien och Heidi som klarade sitt mål att springa under 4 timmar. Hon sprang fint 3.59,14.

 

 


Själv fick jag deltagandet flyttat med läkarintyg till nästa år. Det här verkade som ett lopp jag gärna springer nästa år!

13.10.2013 kl. 22:37

Förberädelser

Idag var det en lätt länk på programmet. Sprang några spurter och gjorde lite rörlighet. Idag började också tankningen. Jag brukar inte göra något speciellt, bara kolla att jag äter och dricker tillräckligt, och då speciellt kolhydrater. Men nu tänker jag prova på något nytt, jag köpte en påse MALT06.

MALTO 6 är majsstärkelse och passar bra för kolhydratstankning. Kolhydraterna har långa kedjor av sockermolekyler (maltotrios, oligo- och polysackarider) och endast 2 % av kolhydraterna är korta (dextros och maltos). Samtidigt får man dessutom vätska i sig. Det får visa sig hur det fungera för mig, men det känns sköt att inte behöva fundera på om man fått i sig tillräckligt kolhydrater och samtidigt undvika att man äter för mycket.

 

09.10.2013 kl. 22:17

Massage

Maraton förberedelserna fortsätter. Idag var det massage på programmet. Benen är ännu sega, men den här träningsmässigt lätta veckan kommer nog att göra gott. Ingen träning idag.

Annars en vanlig tisdag med muskare, klubb, skola och utelek för pojkarna. Ja och Olivers lins hittades efter en lång sökning, så nu är hans glasögon fixade!

08.10.2013 kl. 22:12

Maraton vecka

Så var vardagen och maratonveckan här. En vanlig måndag med park och skola.  Skönt att handla mat ensam då pojkarna leker i parken, man hinner till och med fundera vad man köper. 

På eftermiddagen gjorde jag en lätt återhämtande länk. Flunsan jag har är verkligen seg. Den vill inte ge sig, men det gör inte jag heller. Halsontet är borta sedan några dagar men näsan fortfarande täppt speciellt om mornarna. Jag känner mig ändå frisk nu, så jag oroar mig inte desto mera över det.

På kvällen då Rasmus och Oliver var ute och leka hade Olivers lins lossat och försvunnit. Vi märkte de först då de kom in, vilket betyder att den kan vara var som helst. Vi sökte och sökte utan resultat. Stackars Oliver som inte ser något utan brillorna. Nu hamnar han vänta på ny lins i ett par veckor..

 

Här är ännu en bild på treivriga pojkar som väntar på kvällssaga

07.10.2013 kl. 22:26

En rask tia

Dagens träning blev den sista ordentliga före Vanda maraton. Vi sprang en 16km länk varav 10km raskt. Tiden på 10km blev 40.58, medelfarten 4.06min/km. Farten var helt som planerat, lite hårdare än maratonfart. Ett par kilometer var 3.55min/km, några närmare 4.10min/km. Länken kändes ändå inte så lätt som jag hade hoppats på. Det var ganska backigt så jag hoppas på att det är lättare att hålla fart i jämnare terräng. Nu återstår bara några lätta länkar.
06.10.2013 kl. 21:07

En höstdag

Idag har vi varit utomhus nästan hela dagen. Så fort vi vaknade och fick kläderna på oss och frukosten äten körde vi till lande. Medan vuxna arbetade med att ställa allting i vinterskick lekte pojkarna i branten. Det blev en hel del klättrande och spring.

Höst över hela gården

William blev trött och behövde dagsömn. De två äldre pojkarna fortsatte i skogen med momi och mofa, och kom tillbaka med 9 liter trattisar. Allt hade Rasmus och Oliver plockat själva!

05.10.2013 kl. 20:42

Pizzakväll

Som så gott som alla fredagar var det cirkelträning idag. Vi drog en effektiv och rolig träning med mycket hopp, bland annat hopprep hopp. Hopprepshopp utan mellanhopp är mycket bra för löpare, en spänstig rörelse där vristen får jobba förstärks. Hade tänkt ta bilder, men det var fullt upp hela tiden, så de får bli till en senare gång.

Då jag kom springande hem hade Oki och pojkarna bakat pizzor. Perfekt kombination; cirkelträning, länk och pizzakväll!

04.10.2013 kl. 22:55

Boston Vs Adios

Idag var det meningen att springa en fartuthållighets länk. Jag känner mig inte ännu heller 100% frisk få jag bestämde mig för att skjuta upp den till söndagen och springa 10x1min intervaller i stället. Intervallerna gick i 3.30-3.45min/km fart. Mellan dem hade vi 1 min jogg paus. Meningen var främst att väcka benen och få lite rytm och fart i löpningen. Tillsammans blev träningen 12km. Det kändes faktiskt jätte lätt och bra idag. Det märks i ben att jag springit lite den senaste tiden.

Jag har hela tiden tänk att jag springer med mina Adizero Boston i Vanda. Idag sprang jag med mina Adizero Adios och de kändes så bra så jag började fundera om jag ändå borde ha dem nästa veckas söndag. I Stockholm sprang jag med mina föregående Boston men Adios känns bara mycket bättre då man springer lite hårdare. En 30km:s länk har jag också sprungit med Adios och då fungera de bra. Jag är bara rädd att fötterna tröttnar mera i dem. Svårt att bestämma sig. Jag funderar säkert ännu påväg till Vanda och bestämmer mig just före start.

 

03.10.2013 kl. 18:27

Två sista veckorna

Freja frågade om hur jag har tänkt träna de två sista veckorna före maraton, så jag tänkte att jag skriver ett inlägg om det. Förra veckan blev lättare än jag tänkt. Därför kommer jag att träna en aning mera den här än vad jag annars skulle. De två sista veckorna blir ändå mycket lätta, med korta länkar och många vilodagar.

Från att normalt träna 8-9 pass i veckan och i medeltal 100km, känns de här två veckorna psykiskt mycket tunga. Fastän de bara är frågan om två veckor så känns det som en evighet sedan man tränat ordentligt och jag börjar lätt tvivla på min kondition. Det gäller bara att bläddra i träningsdagboken och påminna sig om att träningen är gjord!
Så här har jag planerat:

Må: långlänk 25km
Ti: Vila (massage)
Ons: Lätt länk 10km
To: Fartuthållighet ca 10km +jogg  =14km
Fre: länk 7km + konditionscirkel
Lö: Vila
Sö: Länk 12km med 10x1min lätta intervaller
Må: Länk 11km
Ti: Vila (masage)
Ons: Lätt länk 8km
To: Länk 8km + några spurter
Fre: Vila
Lö: Vila eller lätt länk, ca 5km
Sö: Maraton

01.10.2013 kl. 21:45

     

 

Är en 28-årig tre barns mamma som älskar att springa.  Har tre pojkar; Rasmus 8år, Oliver 5år och William 3år. Jobbar som fysioterapeut inom specialsjukvården och leder maratonskola.

Löpt har jag de senaste 15 åren. Som yngre tävlade jag på medeldistanser, nu anpassar jag maratonträning med familjelivet. Tävlingsinstinkten har aldrig dött ut.

Bloggen handlar om träning och min vardag som mamma.

Kontakta mig på jenny.vuonoranta(at)gmail.com

 

Personbästa:

800m: 2:15,28 (2004)
1500m: 4:45,96 (2003)
3000m: 10:42,93 (2010)
5000m: 18:26,38 (2009)
10 000m: 38:06 (2014)
10km landsväg: 38:07 (2014)
Halvmaraton 1.26:05 (2012)
Maraton 3.02:56 (2014)

 

Kom med i maratonskolan!

 

 

Bloggar jag följer:

bloggtoppen.fi - finlandssvenska bloggar

Sport

Kategorier

Senaste kommentarer

08.06, 22:20Återhämtning av Riitta
03.06, 08:03Stockholm Marathon av Heidi
30.05, 23:52Imorgon gäller det av Emma
11.05, 22:32HCR av freja
11.04, 19:47Trötta ben av Lotta